
SEO Nedir, Nasıl Yapılır ?
İçindekiler
SEO, kullanıcıların ve Google’ın gözünde direkt olarak “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir. Arama Motoru Optimizasyonu yaparken, web sitelerimizin tarayıcı, kullanıcı ve anahtar kelimeler ile uyumlu olmasına önem göstermeliyiz. Arama Motoru Optimizasyonu ile beraber Google, Bing, Yandex ve Baidu gibi tarayıcılarda kullanıcıların arattıkları anahtar kelimelerde web sitemizin organik olarak üst sırada bulunmasını hedeflemekteyiz.
Peki bu hedeflemeyi neye göre belirliyoruz, kime göre belirliyoruz ve nasıl yapıyoruz ?
Yazımızın devamında en ince detayına kadar SEO ile ilgili ipuçlarını yakalarken bloğumuzu güncel olarak takip ettiğiniz taktirde güncel SEO methodları hakkında bilgi sahibi olacaksınız…
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
SEO dediğimizde, Adwords ve diğer reklam ağlarından hariç, bilginize ve sektörünüze bağlı olarak değişkenlik gösteren bir çalışmadır. Aslında bir nevi ücretli olmayan (“organik” olarak bilinir), arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenizin ziyaretçilerini artırma çalışmalarıdır.
Başka bir deyim ile:
Web sitenizin için tüm tarayıcılar üzerinde gerçekleştirilen kapsamlı bir çalışma diyebiliriz. Anahtar kelime, rakip analizi, içerik ve kullanıcıya hitap eden yazılar gibi diyerek konumuzu dallandırabiliriz.
SEO kelimesinin İngilizce karşılığı ise Search Engine Optimization denilmektedir. SEO öğrenmeye başladığımızda zaten yukarıda bahsettiğimiz kelimelerin ne anlama geldiğini adım adım öğreneceğiz.
SEO nedir sorusunu 10 kullanıcıya sorduğumuzda 11i bize hazır cevap olarak üst sırada çıkma diyecektir. Aslında SEO tam anlamıyla bir web sitesi hakkında arama motorları için yapılan tüm iyileştirme çalışmaları olarak tanımlanabilir. İnternet üzerinden bilgi ve ürün aramak için kullanılan arama motorları, bu özellikleri ile web platformlarının en büyük ziyaretçi ve müşteri kaynaklarıdır. Arama sonuçlarında müşterilerin büyük bir çoğunlukla ilk sayfalardaki siteleri ziyaret etmeleri, zamanla bu sektörün oluşmasını ve önem kazanmasını sağlamıştır.
SEO dediğimizde Web sitemiz ve sektörümüz ile ilgili anahtar kelimelerle arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayarak bu kelimelere ait arama trafiğinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefler. SEO çalışmaları ise bu bağlamda web sitelerini tüm yönleriyle arama motorlarına uyumlu hale getirerek ziyaretçilerine daha kolay ve hızlı ulaşabilecekleri bir web platformu sunmayı amaçlar. Bu yönüyle SEO, web sitelerinin daha anlaşılır, kolay kullanıma sahip ve ziyaretçiye aradığı şeyi verebilecek seviyeye gelmesine de yardımcı olur.
SEO Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
SEO çalışmalarına başlarken öncelikli hedefimizin ne yapmak istediğimizi belirlememiz olmalıdır! Sektörümüz, rakiplerimiz ve içerik daha sonra gelecek olan faktörlerdir. SEO çalışması genel olarak site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi SEO tarafında yapılacak olanlar kapsamlı bir şekilde web sitenizin tasarımı ve yazılımı yanında özellikle hali hazırda sahip olduğu içerikler üzerinde yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Site dışı SEO ise site dışından gelen linkler ve görsel materyaller, sosyal medya, forumlar ve bloglar gibi çeşitli kaynaklar üzerinden siteye ziyaretçi akışı sağlayarak sitenizin tanınmasını ve kalitesini artırmaya yönelik bir çalışmadır.
SEO yapmaya başlamadan önce rakiplerimizi analiz etmemiz gerekmektedir. Analiz yaparken rakip web siteleri çeşitli profesyonel araçlarla incelenir ve detaylı bir SEO raporu ortaya çıkartılır. Ardından pek çok kriter göz önünde bulundurularak bu rapor analiz edilir, siteniz üzerinde (site içi SEO) ve sitenizin dışındaki kaynaklar kullanılarak (site dışı SEO) ne gibi değişiklik, geliştirme ve düzenleme çalışmaları yapılacağı belirlenir. Tüm bu işlemler arama sonuçlarında sıralamada gözükmek istediğiniz kelime ve/veya kelime grupları baz alınarak yapılır. Sitenizin üzerinde de aynı işlemler yapıldığından arama motorlarının botları sitenizi daha sık taramaya, daha çok içeriğinizi arama sonuçlarında göstermeye ve zamanla sitenizi belirlenen kelime ve/veya kelime gruplarında üst sıralara taşımaya başlar.
Teknik Optimizasyonlar
SEO çalışmalarına başlarken; web sitemizin mevcut durumunu ve yapısını inceleyerek tüm yapıyı analiz ederek başlamalıyız. Bu çalışma, temelde arama motorlarında ürün ve hizmetlerinizle ilgili sayfaların sıralama durumlarına ilişkin değerlendirmeleri kapsıyor. Böylelikle uygulamaya geçirilecek teknik SEO maddeleri için yol haritası oluşturuluyor. Gerçekleştirilen tüm analizler site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarının temelini inşa ediyor.
SEO yaparken teknik maddeler arasında yer alan site içi SEO çalışmaları; web sitesinin kurulumunda kullanılan alt yapı sisteminden, sayfalarda yer alan metin, görsel ve sistem üzerindeki eklentilere kadar pek çok farklı konuyu kapsamaktadır. Bu yapılan analizlerin ardından ise; web sitesinin arama motorları açısından değerinin ölçülmesi gerçekleştiriliyor. Site haritası oluşturuluyor. Anahtar kelimeler belirleniyor. Metin ve görsellerin SEO uyumlulukları gözden geçiriliyor. Tüm bu teknik SEO maddeleri, sitenize yapılacak olan SEO çalışmasını belirliyor.
İçerik Optimizasyonu
Web sitemizde gerçekleştirdiğimiz site içi SEO çalışmalarında içerik kısmı ise önemli bir faktördür. İçeriğin özgünlüğü, SERP yapısına uygun olması ve anahtar kelime destekli görsellerle inşa edilmesi içerik optimizasyonuna ufak bir örnektir. İçerik optimizasyonu yaparken birden fazla profesyonel araçlarla çalışabiliriz, bu araçlar genellikle online hizmet sağlarken tüm web sitelerindeki içerikleri eşzamanlı olarak hızlı bir şekilde taramamızı sağlıyor. Bahsettiğimiz araçlar farklı özelliklere sahip: Site içerikleri hakkında konu önerileri, anahtar kelime önerileri, metinlerin analizi, kullanıcı arama analizleri, hedef kitle arama yoğunlukları, bölgesel arama analizleri gibi… ve daha nicesi.
İçerik optimizasyonu çalışmalarının gerçekleştirirken beklentimiz şu yönde olmalıdır; isabetli şekilde SEO uyumlu içerik hazırlanmasını, kaliteli paylaşımlar yapılmasını ve sonuç olarak daha çok etkileşim almayı hedefliyoruz. Detaylıca söyleyecek olacak olursak içerik optimizasyonu yaptığımızda nokta atışı ve hedef kitle odaklı içerikler oluşturmaya yardımcı olmaktadır. SEO konusunda içeriklerimizin sıralanan teknik maddeler doğrultusunda oluşturulması, doğru zamanda doğru platformlarda paylaşılması da en az SEO analizleri kadar kadar önem taşımaktadır. SEO’da içeriğin önemi en önemli faktörlerden biridir ve içerik optimizasyonu da bu konuda SEO’nun sağ koludur diyebiliriz. İçerikleri hazırlarken ya SEO konusunda uzman metin yazarları tarafından hazırlanması ya da SEO konusunda kendinizi geliştirerek hazırlamanız daha verimli bir çalışma ortaya çıkarmaktadır. Çünkü bloğumuzla beraber etkili SEO konusunda adım adım kendinizi ve yetkinliğinizi geliştireceksiniz. Bloğumuzda SEO çalışmalarına hem hakim olurken hem de SEO konusunda kendi methodlarınızı geliştirebileceksiniz.
Off Page SEO Çalışmaları
Teknik olarak SEO mümkün müdür ? diyenlere, cevabımızı evet diye veriyoruz. Çünkü tüm SEO çalışmalarının içerisinde Teknik analizler, içerik analizleri ve diğer kapsamlı maddelerde bulunduğu için üstüne basa basa evet diyebiliriz. Teknik SEO maddeleri arasında yer alan site dışı SEO çalışmaları da aynı hassasiyet ile gerçekleştirilmelidir. Web sitemizin sahip olduğu ana kategoriler ve çalışma alanları hakkında gerekli analizlerin yaptıktan sonra; web sitemize referans olabilecek farklı, güçlü ve kaliteli bağlantılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Site dışı SEO konusunda en birincil etki tanıtım çalışmaları olarak da tanımlanan referans alma sistemidir. Site dışı SEO çalışmaları kapsamında web sitemize referanslar satın alabilirsiniz ancak bunun için satın alma işlemini gerçekleştireceğiniz web sitelerinin analizini iyi yapmalıyız ve doğrudan yapacağımız iş ile ilgili veya ilgi alanımızla ilişkili, nitelikli ve yoğun trafiğe sahip sayfalar tercih etmeliyiz. Güncel bloğumuzu Google‘dan da bulabilirsiniz ya da daha detaylı bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.